sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Päivä 18: Murena - Metonin Jakso (2007)


" Muistan pyöräilleeni todella kovassa pakkasessa Kuivasjärven ja Keskustan välin niin nopeaa etten ehtinyt edes palella."

Paikallisen musiikin viikko jatkuu ja otetaan lähijuna itään päin missä meitä odottaa pieni Muhos. Välimatkaa ei Ouluun ole niin paljon etteikö paikallisia yhteitä voisi silleen pikkuisen pitää ominaan. Murenaa saa ainakin.




Päivä 18: Murena - Metonin Jakso

Muistan vieläkin ensimmäisen kosketukseni Murenaan. Oli mahdollisesti syksy 2007, ysiluokkalainen Mömö hengaili Pöllönkankaan ylä-asteen käytävillä kaveriensa kanssa. Puhe kääntyi musiikkiin ja joku soitatti Mömölle muutaman kappaleen Murena-nimisen bändin samana vuonna ilmestyneeltä debyytiltä. Kiinnostus heräsi ja kotona netistä etsittiin lisää materiaalia bändistä. Muistaakseni löysin bändin vanhemman demon ja live-pätkiä bändin keikoilta. Nälkä kasvoi syödessä ja oli pakko hakemaan lisäannosta kaupungilta. Muistan pyöräilleeni todella kovassa pakkasessa Kuivasjärven ja Keskustan välin niin nopeaa etten ehtinyt edes palella. Silloin en uskaltanut vielä paikalliseen Äksään astua joten looginen ensimmäinen etsintä kohdistui Anttilaan. En muista että koskaan olisi käynyt näin pienten bändien kanssa niin hyvä tuuri, mutta siellähän se oli. Ihan kuin kohtalo olisi ohjannut meidät toisiemme luo.


Samaan aikaan kun itäisestä suomesta alkoi pikku hiljaa nousemaan suuren yleisön tietoon kaikenmaailman Mokomat ja Stam1nat, niin minä liputuin paljon Murenan nimeen. Yhdessä vaiheessa toivoin että suomeen tuli jenkkien mallin mukaan eräänlainen trashin Big Four jota edustaisivat Stam1na, Mokoma, Murena ja FM2000. Nyttemmin näistä neljästä kaksi viimeistä ovat hiukan pudonneet kyydistä mikä on harmi, kuten aiemmin FM'n kohdalla kirjoitinkin niin luotto ja usko bändin nousemiseen metallimusiikin eliittiin oli kova myös Murenan kohdalla. Näin ei kuitenkaan käynyt, eikä bändistä ole muutenkaan hirveästi kuulunut. Harmi.



Vuonna 2015 Metonin Jakso kuulostaa edelleen raikkaalta tuulahdukselta menneisyydestä, mutta vuodet ovat ehkä olleet armottompia levyn jo silloin heikkoimmille kappaleille. Ruma Kattaus tuntuu vähän jankkaavan paikallaan eikä Antimateriaa nouse normaalia ratsastusta ihmeellisemmäksi vedoksi. Koviten iskeneet vedot Synty, Pirun Kierre, 771913, Enkö Minä Saatana Sanonut?, Uni ja 13.Kuukausi ovat pitäneet kovimman vireen edelleen. Näissä kappaleissa Murena on onnistunut luomaan hyvin samanlaisen tunnelman kuin Ameriikan Atlantasta tulevat Mastodonin pojat ovat saaneet aikaan. Murenan musiikilliset serkut tulevatkin mielestäni sieltä sekä mantereen toiselta puolelta System Of A Downilta. Varsinkin toisen levyn kohdalla voidaan nähdä erittäin selvästi nämä vaikutteet.

Debtyytin kohdalla itse pidän yhtyeen tavasta hyödyntää vokaalisesti koko bändiä, kuorot antavat jo valmiiksi hyville lyriikoille nostoa ja tuovat voimaa. Yhtyeen erottaa muutenkin pääsääntöisesti hyvän lyriikkansa avulla muista pikku-kylien "rässi-poppoista". Bändi osaa olla myös muuta kuin se pelkkä täyttä laukkaa menevä liivi-jantteri, mitä on oppinut arvostamaan vuosien saatossa.

Suosittelen Murenaa ehdottomasti kaikille joille suomenkielellä toteutettu metalli toimii. Lyhyen pohdinnan jälkeen uskon että juuri tämän yhtyeen ansioista olen saanut palon etsiä niitä pinnan alla luikertelevia bändejä, sillä tämä taisi olla juuri se ensimmäinen porukka johon en niin tarkasti tutustunut ennen levyn ostoa. Monia on löydettu mutta, moni ei ole pystynyt samaan kuin Murena omalla osaltani.

 Paikallisen musiikin viikko jälleen huomenna!

ps. kannattaa tsekata Levykauppa Äx'n levykäis-ale, paljon kovia kovia tarjouksia niin CD'stä kuin LP'stä. Ite ainakin tsekkaan.

MÖMÖ
18.1.2015 Oulussa

Tätä levyä enää ainakaan Äksän kautta löydä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti